Zadzwoń i umów czyszczenie >>>>+48 663 443 420 I

Klimatyzatory, podobnie jak wiele innych maszyn, urządzeń czy innych nowoczesnych instalacji technologicznych, w razie awarii lub uszkodzenia mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia i życia. Mogą narazić właściciela czy inwestora na straty w wyniku zniszczenia lub braku obsługi technicznej. Z tego względu większość urządzeń technicznych podlegać powinna okresowym przeglądom serwisowym, mającym na celu zapewnienie możliwie najlepszego ich działania oraz wydłużenia żywotności urządzeń. Oznaką natychmiastowej konieczności dokonania przeglądu klimatyzatora jest wydobywająca się z niego nieprzyjemna woń. W takim przypadku mamy do czynienia z pleśnią lub wirusem. Osoby przebywające w klimatyzowanych pomieszczeniach i wdychając powietrze narażone są na różnorodne choroby. W układach klimatyzacji najczęściej spotykanymi bakteriami są: Legionella pneumophila, Gronkowiec złocisty (Staphylococcus Ureus), Pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas Aeruginosa), Pałeczka okrężnicy (Escherichia Coli) oraz Paciorkowiec kałowy (Enterococcus Hirae). Często pojawiają się także grzyby: Kropidlak czarny (Aspergillus Niger) oraz Candida Albicans. Odnotowano już w Polsce śmiertelne przypadki zakażenia tymi bakteriami. Dlatego regularne przeglądy i serwis urządzeń klimatyzacyjnych jest tak ważny. Kompleksowej obsłudze konserwacyjnej podlegać powinny wymienniki ciepła, przez które przepływa powietrze razem z pyłem,  kurzem oraz wszystkim co się w nim znajduje. Elementem, na który powietrze natrafia w pierwszej kolejności jest filtr. W popularnych urządzeniach jest to z reguły filtr elektrostatyczny wielokrotnego użycia, powleczony cienką plastikową siateczką. Miejscem najbardziej sprzyjającym rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów jest – umieszczona pod wymiennikiem – taca skroplin. Stała wilgoć oraz wysoka temperatura to idealne warunki dla rozwoju wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Dlatego też ten taca skroplin musi zostać bardzo dokładnie wymyta środkiem grzybobójczym. Dezynfekcję parownika rozpoczynamy od góry wymiennika, stopniowo spłukując wymiennik aż po sam dół. Preparat chemiczny natychmiast niszczy pleśń, wirusy oraz grzyby. Całość spływa z góry wymiennika poprzez lamele, dociera do tacy skroplin a następnie spływa przez rurkę odprowadzającą skropliny – po drodze dokładnie dezynfekując i wypłukując bakterie. W pomieszczeniach narażonych na większe zapylenie powietrza lub dużą wilgoć, jak np. kuchnie, kwiaciarnie, pomieszczenia fax copy itp. samo spłukanie wymiennika i tacy nie wystarczy, może w nich bowiem zalegać szlam i muł, tworzący się z połączenia wilgoci i kurzu.

W takiej sytuacji trzeba wymontować tacę i wszystko dokładnie wymyć i wypłukać gorącą wodą pod dużym ciśnieniem, a następnie spłukać preparatem grzybobójczym. Przy ponownym montażu tacy można w niej umieścić specjalną bakteriobójczą kostkę, która rozpuszczając się w wodzie wydziela substancje grzybobójcze. Kostka taka wystarcza przeciętnie na kilka tygodni.

 

Innym miejscem w którym również mogą rozwijać się bakterie jest wentylator nadmuchowy parownika. Nie jest jednak normą, spotkać można urządzenia, których wentylatory po kilkunastu latach działania są czyste i nie wymagają czyszczenia. Zdarza się też tak, że użytkownik zgłasza awarię klimatyzatora, który przestaje chodzić. Okazuje się, że wentylator nadmuchowy jest tak zapchany, że konieczne staje się rozebranie urządzenia i wyjęcie wentylatora bo niemożliwe jest oczyszczenie go w urządzeniu.

Okresowym przeglądom i czyszczeniu podlega także skraplacz. W tym przypadku trzeba zwrócić szczególną uwagę na chłodnicę. Wentylator, ochładzając przepływający czynnik chłodniczy przez chłodnicę zasysa powietrze. Nie jest ono w żaden sposób filtrowane a co gorsza – wraz z powietrzem do chłodnicy dostają się pyłki, kurz, liście, piasek oraz wszystko to co znajduje się w otoczeniu skraplacza. Skraplacze montowane na dachu nie ulegają aż tak silnemu zanieczyszczeniu. Najgorsze warunki pracy dla skraplacza występują w przypadku montażu na dole budynku, pod balkonami, przy drzewach. Preparaty chemiczne czyszcząco-myjące, przeznaczone do skraplaczy nie muszą zawierać w składzie środków dezynfekujących, zawierają natomiast środki na bazie zasad czy kwasów. Po spryskaniu chłodnicy, po paru minutach obserwować możemy tworzącą się pianę, która rozpuszcza i eliminuje istniejące zanieczyszczenia. Pianę spłukujemy następnie bieżąca wodą pod ciśnieniem.

 

Najgorszym okresem dla klimatyzatora zewnętrznego jest przełom kwietnia i maja. W tym okresie ma miejsce pylenie topoli i można obserwować pęczki miękkiego, śnieżnobiałego puchu, roznoszonego przez wiatr. Jeśli klimatyzator zamontowany został w pobliżu topoli, puch ten może skutecznie go zapchać, tworząc na chłodnicy warstwę „koca”.

Producenci klimatyzacji zazwyczaj zalecają wykonywanie przeglądów co najmniej dwa razy w roku – na wiosnę oraz jesień. Można jednak spotkać użytkowników klimatyzacji, którzy swoje urządzenia serwisują znacznie częściej.

Close Menu